Vilniaus
Vasilijaus Kačialovo gimnazija

Balandžio 1d. Vilniaus universiteto bibliotekos (VUB) Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre (MKIC) lankėsi 3 ir 4 klasių mokinių grupė (su lietuvių kalbos mokytoja Regina Kraucevičiūte). Išvykos tikslas – pasižiūrėti Martyno Mažvydo katekizmą.

„Katechizmusa prasty žadei, makslas skaityma rašta yr giesmes“ – 1547 m. Tai pirmoji lietuviška knyga. Pirmosios lietuviškos knygos pavadinimas „Katekizmo prasti žodžiai, mokslas skaitymo rašto ir giesmės dėl krikščionystės bei dėl bernelių jaunų naujai suguldytos“. Knygelė susideda iš 79 puslapių. Ją sudaro lotyniškas ketureilis „Didžiajai Lietuvos kunigaikštystei“, lotyniška pratarmė „Bažnyčių Lietuvoje ganytojams ir tarnams malonė ir ramybė“, eiliuota lietuviška pratarmė „Knygelės pačios bylo lietuvninkump ir žemaičiump“, nedidelis elementorius „Pigus ir trumpas mokslas skaityti ir rašyti“, penkių dalių katekizmas (verstiniai religiniai, socialiniai ir doroviniai pamokymai), bei 11 giesmių giesmynėlis su gaidomis. Pirmoji lietuviška knyga – tai ne tik lietuvių raštijos, bet ir lietuvių kalbos gramatikos, terminijos, taip pat pasaulietinės poezijos, muzikos istorijos pradžia.

Martyno Mažvydo katekizmas plačiajai visuomenei rodomas tik balandžio 1d., nes ši diena laikoma oficialia universiteto įkūrimo diena.
Taip pat apžiūrėjome ir ekspoziciją, skirtą Kristijono Donelaičio 300-osioms metinėms, susipažinome su MKIC.

Tėvų linija

Tėvų linija

Nuorodos