Vilniaus
Vasilijaus Kačialovo gimnazija

2013 m. lapkričio 16 d. grupelė gimnazijos 4 klasių mokinių išvyko į dviejų dienų pažintinę ekskursiją maršrutu Vilnius – Tolminkiemis – Karaliaučius. Į kelionę nuvažiavome turėdami kilnų tikslą – prisiminti lietuvių literatūros klasiką Kristijoną Donelaitį ir paminėti artėjantį jo 300 metų gimimo jubiliejų.

Mažoji Lietuva – tai lietuviškojo žodžio lopšys. Būtent Karaliaučiaus krašte gyveno ir dirbo lietuvių raštijos veikėjai A. Kulvietis, S. Rapolionis, M. Mažvydas, D. Kleinas. Čia išleista pirmoji lietuviška knyga ir lietuvių kalbos gramatika.

Lankydamiesi Tolminkiemyje (Čistyje Prudy) įsikūrusiame K. Donelaičio memorialiniame muziejuje tarsi priartėjome prie jo poemos „Metai“ ir prie jo paties asmens. Sužinojome, kad visi lietuvių grožinės literatūros pradininko portretai padaryti jau po autoriaus mirties pagal rastos kaukolės išmatavimus. Kristijonas Donelaitis palaidotas savo pastatytos bažnyčios išmūrytoje kriptoje, į kurią įėjus iš karto juntama visų širdis pripildanti šviesa ir šiluma.
K. Donelaitis, kilęs iš Mažosios Lietuvos laisvųjų valstiečių, baigęs Karaliaučiaus universitetą, dirbo kantorium, rektorium Stalupėnų mokykloje, o nuo 1743 m. – Tolminkiemio klebonu. Šioje gyvenvietėje pastatė kleboniją, iš lauko akmenų - bažnyčią, mokyklą, tap pat kunigų našlių namą, kuriame po Donelaičio mirties 14 metų gyveno jo žmona Ona Regina Olefant.

Autorius kūrė poeziją, muzikines kompozicijas, gamino muzikos instrumentus, barometrus, užveisė sodą.

Po kelionės grįžome namo pavargę, bet laimingi, nes dar daugiau sužinojome apie nuostabų poetą ir kleboną Kristijoną Donelaitį, sukūrusį reikšmingą lietuvių literatūrai poemą „Metai“.

Ana Trutneva, 4C klasė

Tėvų linija

Tėvų linija

Nuorodos